Svevetrappen fra A. Kvam og Bergmoen. Foto: Privat

- Vi er kjøle fleksible og kunden får akkurat det dem vil ha.

Svever med én fot i bakken

Noen ville ha en trapp som ikke fantes. Da gikk snekkerverkstedet over gårdsplassen etter hjelp. Nå hever svevetrappen Rindalsbedriftene.


  1 / 7 
 
 
Daglig leder i Bergmoen snekkerverksted, Olav Reitan og daglig leder i A. Kvam, Ingrid Kvam representerer bedrifter med lang fartstid innen sine fag.representerer bedrifter med lang fartstid innen sine fag. Foto: Tormod Ellingsen
 


Det var en kunde i Skaun som, for en stund siden, ville ha en trapp uten støttepilarer. De kontaktet en kjent trappemaker i Rindal, nemlig Bergmoen snekkerverksted. Daglig leder Olav Reitan skjønte fort at det trengtes stål for å klare den jobben. Og det var ikke noe problem, fordi stål er spesialiteten til naboen i Bjergen industriområde, nemlig A. Kvam AS.
 
150921-KvamBergmoen-88-WEB.jpg
Et eksempel på "svevetrapp". Det er lite som sperrer tilgangen til vinduene og lyset når hele trappen bæres av én stålkonstruksjon.
Foto: Privat.
 
Sammen har de to bedriftene, i tett samråd med kunden, laget en trapp det ikke finnes mange av. Nemlig en «svevetrapp», altså en trapp som kun er festet til gulvet nederst og øverst. Mellom de to punktene er det kun stålet som bærer hele trappen. Det gir inntrykk av at trappen svever, selv om den har «én fot i bakken».
 
Resultatet er en langt bedre plassutnyttelse og en ren og stilig trappekonstruksjon. Metoden åpner også nye muligheter for planløsninger og fremtoning i boliger.
Stålet er jo mye mer solid enn tre, så vi kan nå lage trapper med smekrere dimensjoner. Når det i tillegg, for mange, skal være en røff og rustik stil, så er jo denne løsningen flott, forteller Kvam.
Flere ønsker også en «ærlighet» i det ferdige produktet, altså at stålet skal være ubehandlet og eksponert. En annen fordel med svevende trapp er at man kan få ekstra plass under trappa når en slipper støttepilarer.
 
150921-KvamBergmoen-92-WEB.jpg
Stål er vakkert! Hele konstruksjonen skal vises. Og plassen under trappa er frigjort til annen bruk. Det ble satt opp et glassgjerde rundt avsatsen etter at dette bildet ble tatt.
Trappen er designet og prosjektert av Svein Gjølmesli.
Foto: Privat.
 
Det er godt kjent at mange ønsker skreddersydde løsninger og skikkelige produkter som varer. Problemet, for noen, er at de store firmaene ikke har anledning til å lage akkurat det de vil ha. Det er rett og slett mer fortjeneste for det største fabrikkene å hente på å masseprodusere. For dem som ønsket seg noe helt eget, ble Rindal løsningen.
 

Vi er ivrige på samarbeid

Sammen har de to bedriftene laget noe som er sjeldent og sjeldent vakkert.
En trapp, i dag, er mer som et interiør. Det er ikke lenger bare en måte å komme seg fra den ene til den andre etasjen på, konstaterer Ingrid Kvam i A. Kvam AS.
De to bedriftene er enige om at det kan bli nye arbeidsplasser av prosjekter som dette, men de tar ikke sjansen på flere ansettelser riktig ennå. Etterspørselen er likevel såpass stor at de stadig blir kontaktet av nye kunder, til tross for svært lite markedsføring så langt. Det beviser at én pluss én innimellom blir mer enn to, altså kan samarbeid mellom to dyktige fagbedrifter føre til nye produkter og markeder. 
 
150921-KvamBergmoen-30-WEB.jpg
De to daglige lederne på plass i produksjonslokalene hos A. Kvam AS. Leif Magne Røen sveiser.
Foto: Tormod Ellingsen.
Man bør absolutt samarbeide i en liten bygd for å utvikle oss, og det viser jo dette prosjektet. Vi har skapt noe folk virkelig vil ha, og dette hadde vi ikke fått til alene, mener Reitan. 
Ingrid legger til at de begge kjenner hverandre godt og det at de kan levere en vare der fortjenesten deles på to er bedre enn at ingen får noe. Attpåtil kan det jo komme helt nye produkter ut av det. Også når det gjelder markedsføring er samarbeidet en fordel, de forteller nemlig om hverandre når de møter andre kunder.
 
150921-KvamBergmoen-49-WEB.jpg
Det tar mindre enn ett minutt å gå mellom de to bedriftene.
Foto: Tormod Ellingsen
 
Den femte «samarbeidstrappa» er i produksjon nå.
 

Bedrifter som lytter

Omdømmet til de to bedriftene er godt, forteller Ingrid. Blant annet har de jobbet sammen for på levere trapper og annen innredning til mathallen som nylig åpnet i Trondheim. Arkitektene fortalte i etterkant at de ikke før hadde opplevd bedrifter som var så dyktige til å lytte og ta seg tid til bestilleren, som det A. Kvam og Bergmoen hadde vært. 
 
De som bestiller hos oss har gjerne tidligere kontaktet større firmaer, men der leveres ofte bare standardvare. Noen av kundene som vil ha noe helt spesielt har nå begynt å kontakte bedriftene i Rindal. 
 
Nå har de også fått jobben med å levere trapper til den nye Kieglekroa i Trondheim. Den «gamle» Kieglokroa brant i desember 2014.
 
150921-KvamBergmoen-70-WEB.jpg
Det hjelper på kommunikasjonen at daglige ledere kjenner hverandre og har "lav dørstokk", mener de to.
Foto: Tormod Ellingsen


Samlokalisering hjelper

Kunnskapen om hverandre og veien mellom oss blir kortere når vi er samlokalisert sånn som her i Bjergen, sier Kvam.
Men hun jobber også sammen med bedrifter i andre kommuner og andre steder i Rindal. Et eksempel er et møbelprosjekt med en bedrift i Hemne og Rindalshallen som nylig åpnet. A. Kvam ser også for seg å gjøre flere samarbeidsprosjekter i fremtiden. Erfaringene er gode.
 
Stålsjefen mener en må være fleksibel for å kunne overleve innenfor sitt felt i dag. Det er dét og kvalitet som bærer mange norske bedrifter i konkurranse med blant annet lignende bedrifter i andre land, mener hun.
Vi liker nye prosjekter, både vi og A. Kvam, legger Reitan til. Det er fint for oss som jobber i fabrikken å kunne jobbe med litt uprøvde og forskjellige produkter.
150921-KvBe-Coll1.jpg
Begge bedriftene lager en rekke forskjellige produkter og har en rekke oppdrag i tillegg til den nye trappen. Ole Kristian Løset (oppe til venstre) bearbeider trappedeler, Harald B. Ranheim (oppe til høyre) pakker utstyr som skal til kafeen Jordbærpikene i Tromsø og Leif Magne Røen sveiser opp fagverk til ny bruktbilhall hos Syrstadeng Bil på Storås.

Foto: Tormod Ellingsen


Dette kan være starten på noe enda større

Vi har masse utviklingspotensiale fortsatt, vi kunne helt sikkert hatt en ansatt som bare jobbet med å selge slike trapper som dette. De to bedriftslederne er enige om at det kan komme enda flere nye ideer i Bjergen industriområde.
Vi kunne sikkert til og med hatt en ansatt her som jobber med å finne nye samarbeidsprosjekter, men vi er ikke helt der at vi tør å ta den sjansen riktig ennå, forteller Reitan. Han legger likevel til at stål-tre-trappen har gitt mersmak.
150921-KvamBergmoen-89-WEB.jpg
Stålet kan bygges inn mer, slik at det skjules, forteller Reitan og Kvam, men så langt har ingen ønsket det.
Foto: Privat
Vi skulle jo markedsført disse produktene mer, de er jo så fine. Vi må se om vi får gjort noe med det snart, avslutter Kvam.
Hjemmesidene til Bergmoen snekkerverksted.
Hjemmesidene til A. Kvam AS.
 
150921-KvamBergmoen-14-WEB.jpg
Nye hyller til "Jordbærpikene" pakkes hos A. Kvam denne dagen. Det er her stålkonstruksjonene til "svevetrappen" også blir laget.
Foto: Tormod Ellingsen