Guttelaget fra Rindal IL gleder seg veldig over ny fotballhall. Foto: Tormod Ellingsen

Imponerende hva en kan få til når Rindal løfter sammen.

For et løft!

Rindal har fått til noe misunnelsesverdig. Rindalshallen holder elitenivå. Det gjelder også innsatsen bak.


  1 / 24 
 
 
Midtbane, løpebane og corner. Foto: Tormod Ellingsen.
 


Plassfest

Det blir nærmest litt anarki når et guttefotballag fra Rindal IL får komme innenfor dørene til den store nybygde hallen. I løpet av få sekunder er det konkurranse om å løpe om kapp på løpebanen. Det tar heller ikke lang tid før det er, mer eller mindre, organiserte fotballkamper på alle sider av banen. Fotballbanen kan deles i to eller fire. Alt avhengig av hvor store baner som trengs. Ved siden av er det en løpebane, og på kortsiden anlegg for lengdehopp.

150616-Rindalshallen5.jpg
Når en plutselig får tilgang på masse plass og en løpebane, ja, da må det løpes.
Foto: Tormod Ellingsen

150616-Rindalshallen18.jpg
Det er umulig å motstå fristelsen når det både er tilløp og tørr sand tilgjengelig.
Foto: Tormod Ellingsen

Styreleder i Rindalshallen AS, Odd Inge Løfald, smiler bredt. Det er akkurat sånn idrettsglede som har vært drivkraften bak utellelige antall dugnads- og planleggingstimer.

- Her bør det være rom for mye, og det er viktig for oss å kunne tilby et anlegg som holder et elitenivå, sier Løfald. 

150616-Rindalshallen22.jpg
Styreleder i Rindalshallen AS, Odd Inge Løfald, utfordrer fremtidens stjerner.
Foto: Tormod Ellingsen

Kunstgressdekket holder såkalt "T2"-standard, det betyr at det skal holde mål for selv de mest kresne idrettsutøverne. Det samme gjelder dekket på løpe- og lengdehoppbanen. I den ene enden er det et utstyrsrom, bygd på dugnad, og toaletter. I tillegg er det andre lagringsmuligheter for utstyr som kan forandre hallen til både én og mange baner, og forskjellige andre formål.

150616-Rindalshallen41.jpg
Både kunstgresset og løpebanen holde elitestandard. Det gir store muligheter for hvem som kan bruke hallen.
Foto: Tormod Ellingsen

Selv om dette er en stor hall, ruver den ikke nevneverdig i terrenget.

- Hele hallen er "gravd ned" én meter for at den ikke skal bli for høy sammenlignet med omgivelsene. I tillegg er fargen på utsiden, bruken av treverk og de vertikale delerne med på å begrense byggets fremtoning, forteller Løfald. 

150616-Rindalshallen54.jpg
Hallen sett fra parkeringsplassen ved Igltjønna. Hallen ligger lavt i terrenget.
Foto: Tormod Ellingsen

Halltilbudet, sammen med alt det andre Rindal har å by på, gjør kommunen enda mer attraktiv for både besøkende og tilflyttere. Nå kan du drive helårs, på alle nivåer, med det meste.

- Vi var klare på at vi ville ha et slikt dekke. Det er både for å kunne være attraktive som arrangementsarena og store lag, men også fordi det er viktig for oss at innbyggerne i Rindal får bra kvalitet, forteller styrelederen i Rindalshallen.

150616-Rindalshallen47.jpg
Hallen fremstår som romslig, moderne og effektiv. 
Foto: Tormod Ellingsen

Oppdaget hva som faktisk finnes her

Men det er ikke bare det ferdige bygget som løfter kommunen. Prosjektet har i seg selv vært spesielt. 

- Jeg ville så gjerne at dette bygget skulle settes opp av Rindalsbedrifter, forteller leder i A. Kvam AS, Ingrid Kvam Moen. Vi hadde ikke alt vi trengte for å gi et tilbud, så vi tok kontakt med en annen Rindalsbedrift, VIBO, og sammen fikk vi jobben!

150616-Rindalshallen57.jpg
Ingrid Kvam Moen, leder i A. Kvam AS, har vært prosjektleder og tok tak for at oppdraget havnet i Rindal. 
Foto: Trollheimsporten.no.

A. Kvam har levert stålkonstruksjonene og VIBO mye av det andre. Det har vært et mål å bruke lokale bedrifter og leverandører der det har vært mulig. 

- Vi måtte vel hente hjelp til taktekking, ventilasjon og dekket utenfor Rindal. Ellers er alt Rindals-lokalt, forteller prosjektleder fra VIBO, Birger Løfald.

Ved å jobbe sammen med andre, finner man ut at det finnes mye kompetanse i nærområdet Det er vi ikke alltid er flink nok til å utnytte, mener Løfald.

- Det blir et samhold mellom bedriftene. Å få til dette i lag. Det blir sånn sett en liten dugnad også. Det er artig å vise at det finnes så vidt med kompetanse i bygda, avslutter han.

150616-Rindalshallen58.jpg
Birger Løfald i VIBO registrerer med glede hvor mange ressurser som finnes i Rindal.
Foto: Trollheimsporten.no.

Og det er Ingrid Kvam fra A. Kvam som har stått for byggeprosjektledelsen. 

- Vi ville gjerne at Rindalsbedrifter skulle ta seg av dette bygget og et såpass stort løft som denne hallen er. Vi så at vi ikke hadde alt som trengtes selv, så vi kontaktet VIBO og spurte om ikke vi skulle gå inn i prosjektet sammen. Slik ble det, og hallen er av høy standard og har blitt kjempeflott. Det viser hva som finnes av kompetanse og ressurser her, sier Kvam.

Hun ville ikke nølt med å gjøre det samme igjen. 

- Vi og VIBO var kort tid etter hallbyggingen konkurrenter i et annet prosjekt her i Rindal, så det er ikke noe problem at vi i det ene øyeblikket samarbeider og i det neste er konkurrenter. Sammen får vi til det meste her i kommunen, mener Kvam.

Hvis du klikker på bildet av hallen under, så kan du titte rundt i hallen ved å dra i bildet:

 

Foto: Tormod Ellingsen

Drømmen flyttet innendørs

Drømmen om en kunstgressbane med tilnærmet helårsfunksjon har levd lenge. Men for noen år siden begynte tanken å bli at banen skulle ligge innendørs. Både drømmerne og mye av tiltaket har tilhold i Rindal IL. Likevel var det initiativ fra lokale bedrifter som fikk fart på sakene. Rindalslist tok kontakt med Rindal sparebank for noen år siden og bidro med et betydelig løft. Etter det har Svorka, Statkraft, Talgø og Rindal maskin kommet til med betydelig støtte. Det har også kommet gaver fra Gjensidigestiftelsen (500 000 kr.), Thon-siftelsen (250 000 kr.) og Gjensidige Orkla (100 000 kr.), i tillegg til tippemidler.

150616-Rindalshallen59.jpg
John Ole Aspli er leder for Rindal IL. Han er imponert over dugnadsinnsatsen og støtten fra næringsliv og kommune.
Foto: Tormod Ellingsen/Rindal kommune

Kommunen har også vært med på laget. Rindalshallen AS eies i dag av Rindal IL (65%) og Rindal kommune (35%). Også naboene i sør, Surnadal kommune, er med på løftet og har adgang til bruk av hallen, så denne hallen er interkommunal, forteller leder av idrettslaget John Ole Aspli.

- Det er så bra at vi nå har en hall på plass. Det er så mange å takke for at vi har fått til dette prosjektet til 18 millioner kroner. Og oppå det kommer en hel mengde med dugnadstimer fra folk i idrettslaget og andre. Til og med dem som sitter i styret i Rindalshallen jobber frivillig, med alt fra snekring til tunge budsjettdiskusjoner, forteller Aspli entusiastisk.

150616-Rindalshallen48.jpg
Rommet var ikke helt ferdig da bildet ble tatt, men dette påbygget blir både møterom og utstyrslager for Rindal IL. Påbygget kom til litt uti planleggingen, og er bygd på dugnad. I bildet er Sivert Dombu, fra Rindal kommune, som får omvisning av Odd Inge Løfald.
Foto: Tormod Ellingsen

6. juli ble satt som dato for åpning av hallen. Fremover har idrettslivet i Rindal et storslått tilbud gjennom hallen, og området rundt. I tillegg til alt det andre som ligger i nærområdet. 

- Vi har nok mye spennende i vente her, avslutter Aspli.

150616-Rindalshallen33.jpg
Ingen tvil om at fotballentusiastene i Rindal IL, og kanskje kommunens fremtidige idrettsstjerner, setter pris på hallen.
Foto: Tormod Ellingsen

Sparebankene om satsingen i Rindal.
Avisa Sør-Trøndelag i forkant av prosjektet.
Tidens Krav om en av de mange gavene fra næringslivet og om at pengene er på plass i desember 2014.
Trollheimsporten i forkant av vedtaket om hall.