Harald Solvik viser frem løypenettet fra Igltjønna og innover marka. Foto: Tormod Ellingsen

2015 er friluftslivets år, og det passer Rindal godt.

Hvitt, grønt eller grått - vi går likevel!

Turmulighetene er mange i Rindal. Om det er sommer, vinter eller regner betyr ikke så mye.


  1 / 13 
 
 
Barnehagen koser seg med vår- og sommertegn ved Igltjønna. Foto: Tormod Ellingsen.
 


Samarbeid med nabokommuner - 52-17 Søndagsturen

Rindal er med på 52-17 Søndagsturen, som er et samarbeid mellom Rindal, Surnadal og Halsa om å arrangere søndagsturer hele året. Hver kommune arrangerer tur hver tredje søndag, og siden det er 52 søndager i løpet av et år og det ikke ble tur 17. mai, så skulle det bli 17 turer per kommune. Altså – 52-17. Anledningen er friluftslivets år.

Blant turene som er arrangert i Rindal er skitur til grillhytta i Grønlifeltet, ordførerovernatting ved Storvatnet i Furuhaugmarka, tur til gapahuken ved Langvatnet i Helgetunmarka, akedag ved Igltjønna, skitur til Tørsåsløa og tur til Garbergsfjellet.

Velforeninger, turlag og idrettslag deler på å arrangere turene, alt koordinert av en ansvarlig i kommunen. En rekke fornøyde turgåere har deltatt så langt, og det er litt konkurranse mellom de tre kommunene om å få til vellykkede turer, forteller ansvarlig Morten Møller i Rindal kommune.

150615-5217collage.jpg
Rindal har arrangert flere 52-17-turer, dette er bilder fra noen av dem. Den mest besøkte har hatt over 70 deltakere.
Foto: 52-17 Søndagsturen/Tormod Ellingsen

Et vell av turmuligheter

Å tilbringe tid i naturen er imidlertid ikke noe nytt i Rindal. Gjennom flere år har ivrige dugnadsgjenger og stå-påere sørget for omfattende tilrettelagde turmuligheter for alle nivåer, aldre og ambisjonsnivåer. Både til vinter- og sommerbruk.

Harald Solvik er leder for turstigruppa i Rindal IL. Han er en viktig del av grunnen til at løypenettet fra «sentrumssiden» av Igltjønna oppover i marka, finnes.

- Her er det mulig å gå seg en liten rundtur på en kilometer, inkludert tilgang på benker, turbøker og til og med et fugletittertårn, eller en kan ta lange turer på flere mil innover i marka og fjellet, peker Solvik.

Turløypene går blant annet rundt Igltjønna, opp Litjdalen, Stordalen, Høgåsen og helt til Svartvassløa i nord-øst, Feiarskaret i sør-øst og Kaldråa i sør. Hvis du virkelig vil ta deg ut, kan en kombinasjon av flere av disse rutene gi deg mer enn nok trim for noen dager, skulle en tro. Den største "rundturen" fra tjønna, via Svartvassløa og Feiarskaret, og tilbake, er ti kilometer lang. 

Løypenettet fra Igltjønna og østover. Bilde: Rindal IL.Løypenettet østover fra Igltjønna.
Kart: Turstigruppa i Rindal IL.

- Også er det mange som bare vil ut og røre litt på seg, som går en tur rundt tjønna eller litt oppi lia her, forteller Solvik.

Rutene er godt skiltet og det er tatt hensyn til dem som trenger roligere bakker og godt dekke. Godt med grus og underlag gjør at vi gikk tørrskodd rundt hele Igltjønna, selv etter mange dager med intenst regnvær, da vi besøkte området i starten av juni. Det er både trimposter og turbøker flere steder. Noen kommer fra andre lag enn idrettslaget. 

- Det er flott å se hvor mange som skriver seg inn her, sier Solvik. Han opplever at opparbeidede løyper får flere ut på tur, og det er flott. Både eldreheim, fastboende, hyttefolk og andre besøkende benytter tilbudet. 

Kort vei til moroa

En skal ikke langt fra Rindal sentrum før en treffer på skikkelige naturopplevelser. Ti meter fra parkeringsplassen vest for Igltjønna møter vi på en barnehage som leter etter vår- og sommertegn i vannet. Tross regn. De har funnet både rumpetroll og vårfluelarver, noe som vises ivrig frem av fascinerte barnehagebarn. - Det er fint å se, ja, humrer Solvik

150515-Igltjonna1.jpgRumpetroll og vårfluelarver byr på store opplevelser for barnehagebarn som bruker Igltjønna.
Foto: Tormod Ellingsen 

Turstigruppa ønsker at så mange som mulig skal bruke anlegget og tilbudet. Det er også stadig planer og vyer om både forbedringer og utvidelser. Det er avhengig av både penger, ressurser og tillatelser fra både grunneiere og forvaltere. Så langt har masse godvilje og innsats ført til et anlegg som beriker alle i området.

Blant annet er det pensjonister som rydder og klipper gresset her, på frivillig basis, forteller Solvik. Attpåtil er det kommet andre attraksjoner langs løypene, for eksempel fugletittertårnet (litt ned på siden).

150615-PanoramaWEB.jpg
Harald Solvik ser nedover deler av løypenettet.
Foto: Tormod Ellingsen

Her er man nesten født med skiløype under beina

Bor du i Rindal skal du heller ikke kunne klage på skimulighetene. Rundt tjønna, og langs turstiene, er det også lagt opp til skiaktiviteter. Løyper blir kjørt opp og området er kjent for både skirenn og gode vinterforhold. Ski-anlegget er også planlagt pusset opp og ytterligere forbedringer av skiløypene er på gang. 

150515-IgltjonnaVinter-1.jpgFra skiløypene ved grillhytta i Grønlifeltet.
Foto: Harald Solvik

Også med ski på beina er det fullt mulig å ta seg en rolig tur rundt Igltjønna, med noen vrier, eller en kan følge løypene helt opp til for eksempel Furuhaugmarka eller Kysingvatnet. Store deler av rutene er lysløyper.  Mer om skiløyper kan du bla annet finne på idrettslagets hjemmesider.

- Dekket er godt, skiltingen er omfattende, gresset klippes, løyper kjøres opp og det er lys langs flere strekninger. Det er til og med benker og bål- og badeplasser her. Om det er sommer, vinter eller regn gjør ikke så mye, her kan vi gå uansett, sier Solvik og smiler i regnet.

150615-HSolvik.jpg
Harald Solvik kan konstatere at turstiene holder mål, tross rekordregn på forsommeren 2015.
Foto: Tormod Ellingsen