Stjerne-kuben glir pent inn i omgivelsene. Foto: Erik Hadin/NTNU.

"Rindal star cube" glimrer med sin tilstedeværelse

Rindal så stjerneklart

"Rindal star cube" får deg til å sperre opp øynene. Nå begynner kulturstien å ta form.


  1 / 27 
 
 
Boksen, eller kuben, i hjørnet av jordet. Foto: Erik Hadin/NTNU
 


Befriende annerledes

Stjernetittertårnet er enda et bygg som vekker oppmerksomhet i Rindal. Tårnet, eller «Rindal star cube» som arkitektene selv har kalt den på engelsk, er det tredje resultatet av samarbeidet mellom kommunen og arkitektstudiet ved NTNU. Med dette tårnet begynner kulturstien i Rindal sentrum å bli virkelighet. 

Den spesielle «boksen», i hjørnet av en åpen slette, fremstår som annerledes og forlokkende; «Hva er inni der, hva kan det brukes til?». Svaret er selvsagt at det kan brukes av alle, og egentlig til hva som helst. Men mest av alt er det ideelt til å ligge i for å se på stjernene. Topp-«etasjen» er skjermet, slik at annet lys ikke skal forstyrre glaningen oppover. Her er det mulig å legge seg ned og nyte stillhet, det litt fjerne suset av Jøåa og Surna og virkelig få nattsyn og visuelt grep på stjernehimmelen.

I stjerneboksen kan du ligge i en form for hengekøye, behagelig, og titte opp på stjernehimmelen.I stjerneboksen kan du ligge i en form for hengekøye og beundre stjernene.
Foto: Erik Hadin/NTNU

«Boksen» er også pen i landskapet. Utsiden er i all hovedsak spondekket av brent treverk av gran. Det fremstår som veldig ryddig og «rent». Inni er det helt annerledes. Flere nivåer og uventede vinkler og former. I midten er det et ildsted hvor du kan varme på kaffen eller lettgrille marshmallows. Går du trappen oppover, når du altså stjernetitter-etasjen på toppen.

- Det at det ikke ligner på noe du har vært inne i før, er en del av hele frihetsfølelsen, hører vi fra en av studentene som har tegnet og bygget boksen i Rindal.

Studentene har selv laget en video som viser produksjonen av «stjerneboksen» fra elementbyggingen frem til den var ferdig oppsatt i Rindal:av Erik Hadin

- Sensoren som vurderte studentenes prosjekt sa at dette var en av de beste studentprosjektene han hadde sett. Blant annet er bruken av forkullede overflater noe nytt som ikke jeg har vært med på før, forteller ut:ansvarlig og professor Jan Siem ved institutt for byggekunst, historie og teknologi på NTNU.

Siem har vært NTNUs ansvarlige i samarbeidet med Rindal.

Studentene har også drevet en blogg om prosjektet. Mer om designet og arkitekturen kan du lese her, og hele bloggen finner du her.
"Rindal star cube" har også en Facebook-side.
Driva var blant mediene som skrev om åpningen av "stjernekikkekuben" og om prosjektideen i forkant.
Trollheimsporten skrev også om bygging av stjernetårnet og åpningen.

 

Stier til et friskt og kunnskapsrikt Rindal

Dette prosjektet er ikke det eneste, litt spesielle, bygget du finner i nærheten av Rindal sentrum. Samarbeidet med arkitekt-spirene ved NTNU startet for flere år siden og til nå er tre prosjekter blitt realitet, nemlig fuglekikketårn, sauna (begge ved Igltjønna) og – nå – «Rindal star cube».

150615-FugletitterCollageWE.jpg

Fugletittertårnet ved Igltjønna.
Foto: Tormod Ellingsen

Rindal sauna ligger lekkert til ved Igltjønna.Rindal sauna ligger lekkert til ved vannet. 
Foto: Tormod Ellingsen

Kart over de tre plassene med NTNU-prosjekter:

 

NTNU-studentenes egne side om bygging av Rindal Sauna.
Trollheimsporten om åpning av fugletittertårnet.


Initiativet, som etter hvert førte til samarbeidet nordover mot Trondheim, ble tatt i februar 2007. Det var tre velforeninger som tok tak: Rindal vel, Moan vel og Sunna vel. Ideen om å knytte sentrum og Sunna mer sammen ble vekket til live gjennom forslaget om en kultursti som både kunne fremme historiekjennskap, kommunikasjon og folkehelse.

- Rindal har blant annet vært hjem for en rekke forskjellige bedrifter og geskjefter, for eksempel kraftverksbygging, gartneri, skyssplass, talgeri, garveri, skifabrikk, mølle, slakteri, meieri og dørfabrikk. Det har også gått en gammel postrute gjennom området. Noe av denne kunnskaps- og håndverkshistorien ville foreningene få frem gjennom en slik vandring i det utvidede sentrumsområdet, forteller en av initiativtakerne og leder av Rindal Vel, Elmer Talgø.


150614-ElmerTalgøRindalVelPortrett-FotoTrollheimsporten_600x338.jpg
Leder av Rindal vel, Elmer Talgø.
Foto: Trollheimsporten.no.

Siden 2007 og starten på initiativet, er det kommet på plass finansiering av bru, i tillegg til de tre prosjektene som er ferdigbygget. Den første etappen på selveste stien blir en kobling mellom Sunna og Rindal sentrum, ved hjelp av brua som nå skal bygges. Kulturstien og arkitektprosjektene brukes av både eldre, unge, skoler, barnehager og besøkende.

- «Frisklivssatsingen» er en del av det og det er viktig at den eldre delen av befolkningen setter pris på det, sier Talgø. 

Mer om friskliv-satsingen finner du her

Gjennom arkitekt-samarbeidet med NTNU ønsker Rindal kommune å tilføre «noe ekstra» i form av god formgivning til anleggene ved kulturstien.

- På denne måten blir vi godt kjent med studentene og fakultetet, og det gjør at de får et nært forhold til Rindal. Kanskje kan noen av dem komme tilbake i en eller annen sammenheng i framtida?, håper leder for plan- og samfunnsutvikling i kommunen, Sivert Dombu.

Tanken er også at prosjektene skal gi både Rindal og kommunens motto «Tid til å leve» mer oppmerksomhet. 

150615-SivertDombuPåStedet.jpgSivert Dombu er innom for å se på byggingen av stjerneboksen i midten av mai 2015.
Foto: Tormod Ellingsen

Vi tør å vise oss mer frem nå

Hele samarbeidet med NTNU startet da Elmer Talgø kom i kontakt med NTNU. Det første prosjektet som ble tegnet var faktisk bru over Surna, men den var ikke moden for bygging ennå da, forteller Talgø. Derfor kom de tre andre prosjektene først. Bru over Surna mellom Rindal sentrum og Sunna er det neste prosjektet som skal realiseres. Også der har NTNU vært aktivt med. Entusiasmen for prosjektene i Rindal er gjensidig mellom Talgø og NTNUs arkitektprofessorer. 

- Det har vært spesielt givende å jobbe sammen med Rindal. I små kommuner er det kortere vei til beslutningene, og det har gjort det mulig å realisere ganske omfattende prosjekt på relativt kort tid. Studentene er også veldig fornøyd og noen melder tilbake at det å være med på prosjekter her, er noe av det beste de har opplevd så langt i utdanningen sin, forteller Siem ved NTNU.

150615-SiemTilVenstreFuglet.jpgJan Siem (helt til venstre i bildet) under åpningen av fugletittertårnet ved Igltjønna. Han står ved siden av Håkon Fredriksen og noen av studentene som bygde tårnet.
Foto: Trollheimsporten.no.

Og det er ikke bare de ferdige byggene som har gitt glede.

- Det har vært over 30 nasjonaliteter her for å bygge. Det er stor variasjon i tankesett og inspirasjon blant arkitektstudentene, ifølge Talgø. Det har vært kjempegivende!

150614-StjerneboksRindal-2.jpgUnder byggingen av stjernetitter-prosjektet var studenter fra en rekke forskjellige nasjoner med.
Foto: Tormod Ellingsen

I tillegg har det hele tiden vært en overordnet tanke at prosjektene skal knytte seg til Rindal også gjennom bruk av materialer og tradisjoner som har historie her. Blant annet gjennom samarbeid med lokal industri og bruk av stein, tre og nærhet til vann.

Avtalen mellom NTNU og Rindal kommune har ført til et nybygg hvert andre til tredje år. Målet har hele veien vært et aktivt samarbeid innen arkitektur og eiendomsutvikling.

- Jeg tror vi blir stadig flinkere til å vise oss frem og det er et løft for bygda, avslutter Elmer Talgø.

Det er ideer om flere prosjekter, også etter brubyggingen, og da kanskje andre steder i kommunen, men planene er ikke konkrete nok til å fortelle mer om, ennå. Samarbeidsavtalen med NTNU går uansett ut nå, så kanskje er det andre allianser når neste prosjekt skal i gang. Skussmålene fra NTNU er i alle fall gode.

- Det at vi har kunnet jobbe med permanente konstruksjoner i Rindal, gir noe ekstra. Det er godt for studentene også, at dette blir stående. Og vi har jobbet sammen med flotte folk i Rindal, avslutter Siem.

Rindal kommune om kultursti-prosjektet.