Langs Fylkesvei 65, omgitt av skog og fjell, finner du Gardsbakeriet Hæmstelt. Det minner kanskje om noe fra TV-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», men her har Martin Trønsdal klart å skape noe helt genuint – et lokalt bakeri basert på ekte, tradisjonelt håndverk. Og med lokalbefolkningens støtte har Gardsbakeriet Hæmstelt blitt et fast fredagstreff for både rindalinger og besøkende.
Fra gårdsdrift til gardsbakeri
Da Martin, etter å ha bodd noen år i Trondheim, ville flytte hjem igjen til Rindal, var gårdsdriften med melkekyr eneste inntektskilde på familiegården. Planen var alltid å overta gården og drifta, men siden faren enda ikke var pensjonert, ønsket han å starte en tilleggsnæring for å komplementere gårdens eksisterende drift.
Med erfaring som kokk og inspirert av flere bakekurs, tok Martin skrittet mot å etablere Gardsbakeriet Hæmstelt.
– Det verste som kunne skje var at vi selv hadde et eget lite bakeri, om det ikke skulle bli liv laga, forteller han.
Mens Martin fortsatt bodde i Trondheim ble det bygd et lite bakeri på gården, og høsten før han flyttet hjem begynte testbakingen. Bestillingene raste inn, og responsen var både overveldende og motiverende.
– Vi tenkte vi skulle bake noen brød og boller, men fikk bestilling på 150 brød og 300 boller, forteller han. Vi fikk veldig gode lovord og støtte fra lokalbefolkningen etter de første bakedagene.
Dette øyeblikket markerte starten på Gardsbakeriet Hæmstelt. Og lokalsamfunnets rolle i suksessen kan ikke undervurderes. Faste kunder og en stadig strøm av besøkende har vært avgjørende for bakeriets drift.
– Når jeg flyttet fra Trondheim hadde jeg et håp om 50/50 med gårdsarbeid og baking, forteller han.
Men salget i bakeriet ble mye større enn han hadde sett for seg, og tilsvarer i dag mer enn et årsverk. I tillegg er mor ansatt 20% i bakeriet. Nå tilbringer han onsdag til fredag i bakeriet, og de andre dagene med gårdsdrift.
– Jeg kommer nok ikke til å glemme den første fredagen vi hadde åpent. Det var folk og biler overalt, og folk var veldige glade og positive. Da skjønte jeg at dette faktisk kunne bli noe å leve av.
Hæmstelt
I en tid hvor dagligvarekjeder dominerer markedet, også når det gjelder brød og bakst, ønsker Gardsbakeriet Hæmstelt å fremme håndverk, lokale ingredienser, og det å tilby et personlig preg på matopplevelsen. Bakeriets filosofi er enkel, men kraftfull – å tilby kvalitetsbakst uten kunstige tilsetningsstoffer, bakt på tradisjonelt vis.
– Jeg tror folk setter pris på å få handle brød over disk og snakke med personen som har bakt produktene, sier han.
28-åringen forteller at stadig færre tar seg tid til å bake og lage egen mat, og frykter flere mattradisjoner kan gå i glemmeboken. I bakeriet på gården tar de seg god tid med bakingen, og begynner allerede onsdag med baksten som skal selges på fredag.
– Det er håndverk og ikke industri vi holder på med. Vi kan ikke konkurrere på pris, men på smak og opplevelse. Vi lever i et samfunn der vi kan bestille og gjøre det meste over internett. Jeg tror ikke skikkelig mat går av moten, men derimot at folk blir enda mer bevisste på hvilken mat de spiser og i tillegg støtter lokale produsenter på veien, sier han.
– Vi bruker melk fra egen gård i baksten, og har kjøpt egg fra Storkvikne Gård i mange år. I tillegg plukker vi også mye bær i sesong og selger boller med bringebær og blåbær.
Fra tilreisende til stamkunder
Bakeriet har flere faste kunder som har handlet brød og boller i over 6 år nå. Og stadig flere kommer innom. I tillegg til lokale, kommer også tilreisende innom det lille bakeriet, særlig rundt ferietider.
– Mange som kommer utenfra blir ofte overrasket over at vi holder åpent hver fredag gjennom hele året. De forventer at et bakeri plassert her i Rindal kun er åpent i ferier, sier han.
I vinterferien kom flere innom på ski, det syns Martin var skikkelig stas. I tillegg har det vært flere utenlandske turister innom sommerstid. De er flittige med kamera, og syns det er morsomt å finne et lite bakeri på landsbygda.
Martin håper å kunne utnytte denne tida på året enda bedre, med et større tilbud til gjennomreisende. For 5 år siden kjøpte han nabogården med den rosa trønderlåna. Her er stabburet restaurert, og i fjor fungerte det som en sommerkafé – noe som var veldig populært.
– Drømmen min er å flytte bakeriet dit. Det er lite ledig kapasitet i dagens bakeri, og skal vi klare å utvikle oss videre trenger vi større plass, forteller han.