Grønnsaker

Tid til å høste

I sommer besøkte vi Nina Nilssen Nordlund på gårdsbruket på Knottoppen, der hun og Vegard bygde hus og et lite fjøs hvor de nå både har dyr og dyrker jorda. Da var ennå ikke grønnsakene modne, så derfor besøkte vi det idylliske småbruket på nytt i høst.

Nina Nilssen Nordlund i grønnsakshagen.
Foto: Bård Inge Romundstad

Gårdshunden Balto hilser oss velkommen på gårdsplassen. Turen går først innom drivhuset, hvor det fortsatt er mye agurker og tomater som ennå ikke er modne.

– Her har jeg plukket og tatt inn etter hvert, sier Nina og fortsetter:
– Men det blir fortsatt mye mer både tomater og agurker utover høsten.

Turen går videre til gresskartunnelen. Forholdene ble ikke spesielt gode for gresskar, men noen ble det. Inne på den store grønnsakåkeren er det imidlertid desto mer frodig. Her er det brokkoli og rødkål, rabarbra, flere typer løk og lilla kinakål som ble sådd på sensommeren.

På den ene siden av grønnsakshagen vokser noen store flotte solsikker. Videre finnes det flere typer kål, blant annet spisskål, grønnkål, rosenkål og hodekål. Jordskokk og artisjokker er det også å finne i hagen til Nina, og gulrøttene har vokst seg store og fine.

– Vi trenger litt gulrøtter til middagen i dag, sier hun, idet hun tar opp en bunt.

Gulrøtter i kurv
Foto: Bård Inge Romundstad

Nina forteller videre at hun har solgt en del grønnsaker i hele sommer. Da har det gått mest i squash, agurker, tomat, salat og løk. Hvitløk har hun også hatt.

– Hvitløken er tatt opp, sier Nina videre.

– Noe har jeg spart, men mesteparten skal settes ned igjen. Jeg planlegger å sette ned 500 hvitløk så jeg har til neste år, og håper på litt salg av det.

Bunt med hvitløk
Foto: Nina Nilssen Nordlund

Vekstperioden er litt på hell, men så lenge det er godt vær så vokser det. Under den varme perioden i sommer var det nok litt for varmt, så bringebærene ble det ikke noe av i år. Rips og solbær ble det imidlertid mer av.

Urtebusker
I hagen foran huset er det fortsatt frodige urtebusker. Foto: Bård Inge Romundstad

Potetene skulle tas opp den dagen vi var på besøk.

– Det ble ikke det beste potetåret, men noe ble det, forteller Nina.

I fjor varte vekstsesongen langt ut i november, med både tomater, kål og rosenkål fra drivhuset. Forhåpentligvis varer også sesongen en måneds tid til for de grønnsakene som står ute. I andre enden av drivhuset er også et lite butikklokale under ferdigstilling.

I sommer løp det ender over tunet. Nå er det bare tre ender igjen, to av dem ligger i fryseren i Nord-Norge.

Tekst: Bård Inge Romunstad