Hunden Balto passer på så alt går riktig for seg. Foto: Bård Inge Romundstad

Tid til å leve et småbruksliv på Knottoppen

På solrike Knottoppen, omgitt av grønne åser og dyr som rusler fritt på tunet, har Nina Nilssen Nordlund skapt et lite paradis. Hit kom hun med kjærligheten – og drømmen om å leve nært jorda. Nå spirer drivhuset av tomater og blomster, grønnsakshagen bugner, og planene om gårdsbutikk gror.

På Knottoppen i Rindal har Nina Nilssen utrolig innholdsrike grønnsakhager
På Knottoppen i Rindal har Nina Nilssen utrolig innholdsrike grønnsakhager. Foto: Bård Inge Romundstad.

Fra Målselv til Rindal – en ny start med et liv i balanse

Opprinnelig fra Målselv i Troms, fant Nina kjærligheten og et nytt hjem i Rindal. I 2009 bygde hun og Vegard hus og et lite fjøs, for å ha muligheten til kunne ha dyr og dyrke jorda. Døtrene Nathalie og Mayla har vokst opp på småbruket.

Småbruket ligger solrikt til, med tidlig vår og ideelle forhold for dyrking. I drivhuset spirer tomater, agurker og blomster, og gjennom våren har Nina solgt planter til kunder fra både Rindal og Surnadal. Nå står sommerens grønnsakssalg for tur – med bugnende avlinger.

Nina møter oss på tunet og inviterer oss inn i drivhuset på det lille gårdsbruket Knottoppen i Rindal.

– Her har jeg tomater og agurker nå i år, sier Nina idet hun går inn i drivhuset.

Ved bolighuset er det også et rikholdig grønnsaksbed. Foto: Bård Inge Romundstad
Ved bolighuset er det også et rikholdig grønnsaksbed. Foto: Bård Inge Romundstad

Hun forteller at hun har faste kunder både fra Rindal og Surnadal, som kommer og kjøper planter. I tillegg kommer en del fra andre plasser som har sett at hun har annonsert.

Det har begynt å komme modne tomater og agurker i drivhuset, men det har vært en kald vår så det tar litt tid før de modnes. Agurkene har kommet litt lenger, og i løpet av juli vil det komme mye mer agurker og tomater. I år vil det bli mye tomater for salg.

– Jeg begynner inne på stua og kjøkkenet, og flytter plantene videre ut i drivhuset etter hvert, forteller hun.

Tomater. Foto: Nina Nilssen Nordlund
Tomater. Foto: Nina Nilssen Nordlund

Drømmen om gårdsbutikk og større produksjon

Nina drømmer om å utvide med større drivhus og en gårdsbutikk. Hun forteller at hun kan tenke seg å leve av salg av planter og grønnsaker etter hvert.

Nina tar oss videre til bringebærhagen, som er under utvidelse, som hun håper å kunne selge bringebær fra. Videre til gresskarburet, som i løpet av sensommeren vil fylles med flere typer gresskar for salg. Blant annet lagringsgresskar som kan nyttes som beredskapsmat. 

I den store grønnsakshagen dyrkes både bær, flerårige grønnsaker og grønnsaker som er sådd i år. Her er det også hvitløk som ble satt i høst, samt rabarbra, rips og honningbær. 

– Honningbær er en blanding av bringebær og blåbær som er blitt veldig populært, men som det ikke er sikkert det blir noe av de i år, sier Nina. 

Hunden Balto passer på så alt går riktig for seg. Foto: Bård Inge Romundstad
Hunden Balto passer på så alt går riktig for seg. Foto: Bård Inge Romundstad

Bærekraftig dyrking og naturlig gjødsling

Videre finnes det løk, jordskokk, mais, rødbeter, gulerøtter, erter og sukkererter, rosenkål, hodekål, spisskål, grønnkål, rødkål, brokkoli, blomkål og salater – dyrket helt uten sprøytemidler.

Squash finnes det også, og jordbær. Artisjokker begynte Nina med i fjor, og det har hun også i år. I tillegg til bær og grønnsaker er det også blomster. Hvis solsikkene blir store nok, håper Nina også å kunne bruke frøene. Alt som ikke går med til eget forbruk er for salg.

– Her blir det spent å se om en måneds tid, da vil det være fullt av bær og grønnsaker her, sier Nina. 

– Så er det selvsagt noen utfordringer med kålfluer, tørke eller at det blir for vått. Siden det ikke er benyttet sprøytemidler, så må en også følge med og ta unna utøy.

Ender hjelper til med å holde åkersneglene unna, og gjødselen kommer fra egne dyr.

(Dyre)liv på tunet

Det er ikke bare ender på småbruket. Her er det høns, pekingender, løpe-ender, kyllinger og vaktler. Både hønsene, løpe-endene og vaktlene legger egg.  

Hønene trives også inne i hønsehuset. Foto : Bård Inge Romundstad
Hønene trives også inne i hønsehuset. Foto : Nina Nilssen Nordlund

– Hønene legger mellom 15 og 20 egg for dagen, forteller Nina.

Nå har de 29 høner på gården, men planen er å øke til 40-50 høner. 

Hønene trives også inne i hønsehuset Foto: Bård Inge Romundstad
Hønene trives også inne i hønsehuset Foto: Bård Inge Romundstad

Pekingendene derimot er to hann-ender, så der blir det hverken egg eller flere ender, så de blir etter hvert mat, forteller Nina.

På småbruket er det også åtte kopplam og to dvergvedder kaniner. Alle går fritt på tunet. I tillegg er det hund og flere katter. Kattene holder musebestanden i fjøset nede. Fra lammene tenker Nina å produsere både ull og kjøtt, og planlegger med å øke antallet til neste år. I tillegg er de viktige for å få beitet ned, så det ikke gror igjen.

Kopplam
Kopplam. Foto: Nina Nilssen Nordlund

Drømmen om miniatyrkuer og selvbetjent utsalg

– Kunne også ha tenkt meg og hatt noen slike Miniature Highland cattle mini-kuer, sier Nina og legger til: 

– Vi får se om det kan bli en gang.

Nedenfor gården, mot Buludalen, er det også tre potetåkre og en havreåker. 

Fremover håper Nina å kunne opprette et lite selvbetjent utsalg ved drivhuset, og er gjerne åpen for et samarbeid, om noen er interessert i det. Å bo landlig gir deg friheten til å dyrke din egen mat, leve bærekraftig og skape et hjem der både mennesker og dyr trives. Det blir spennende å komme tilbake til høsten og se på bugnende grønnsakhager og drivhus hos Nina Nilssen Nordlund og familien på Knottoppen.

Dvergvedder-kanin
Dvergvedder-kanin

Tekst: Bård Inge Romunstad