Pannekaker på bål, foto

Tid til å spise ute

Å flytte til et helt nytt sted byr på både utfordringer og muligheter, særlig i voksen alder. For Britt Grete Moen ble det starten på nye vennskap, et nytt hjem og frihetsfølelse. En livsstil i tråd med sin egen matfilosofi – enkelt og ekte. 

Britt Grete Moen. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

At Britt og mannen skulle enda opp i Rindal lå ikke i kortene. Surnadalingen, som fant kjærligheten med en storåsbøgg på 16. mai-fest i 1984, har nemlig bodd store deler av livet på Storås. Men da de var på utkikk etter tomt til å bygge hus, var utvalget for dårlig. Helt til de begynte å lete i Rindal. 

Utsikt utover Rindal. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

– Jeg syns Rindal var en bra plass å flytte til, det har jeg alltid følt, forteller hun. 

I 2013 var drømmetomta kjøpt, og i 2015 kunne de flytte inn i sitt helt nye, unike hus, med hage på alle kanter og utsikt langt utover dalen. Bare en kort spasertur fra sentrum. 

– Alt er jo i nærheten. Jeg er ikke ofte utom bygda for å handle og sånt, sier hun. 

Tomt og hus i Rindal. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Rimelig og sentralt 

Britt snakker varmt om Rindal, og de mange mulighetene stedet byr på, spesielt for unge. Hun trekker frem hvor rimelige tomtene i bygda er, både i og utenfor sentrum. Og ikke minst hvor tilgjengelig alt er – fra skole og barnehager til idrettshall og kulturhus. Men mest av alt beundrer hun de som bor her. 

– Rindalingene er så flinke på dugnad, det å få til ting – sammen, understreker hun. 

#utpåturvenner. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

#utpåturvenner 

Britt kjente ikke mange i Rindal da hun kom hit for snart 10 år siden. Men da Siv Bakken inviterte henne med i gruppa «#utpåturvenner», var veien til nye vennskap kort. Gjennom den lille Facebook-gruppa #utpåturvenner planlegger og reiser venninnegjengen på turer både i og utenfor Rindal, alt fra enkle «matturer» til overnattingsturer og weekender. 

#utpåturvenner. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

– Den gruppa ble ei dør inn i Rindal for meg. Som voksen er det ikke så enkelt å komme i kontakt med folk. Du har ikke de naturlige lenkene der du møter folk gjennom skole, foreldremøte, fritidsaktiviteter og slikt. Du må være litt aktiv selv for å komme inn i en vennekrets, forteller Britt. 

For mange er nok Britt kjent for å glimre på kjøkkenet. Eller ved bålpanna og primusen. Og hun ble nok en pådriver med matlaging for gruppa også. 

Matforberedelser. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

– Jeg ser at de har blitt mer interessert i mat, og gjør seg mer flid med maten før vi drar på tur, ler hun. 

Afternoon tea. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Enkelt og ekte 

– Jeg er opptatt av at ting skal være enkelt. At folk skal tenke «det kan jeg også lage», forteller hun. 

Det blir ofte matlaging på tur, og ekstra «gøytt» er det når Britt kan lage mat av det som allerede finnes på turmålet. Til og med ville vekster og blomster brukes i matlagingen. 

Afternoon tea. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Venninnene gjør ofte litt narr av Britt når hun kommer med papirposer fulle av mat på tur. Hun vil helst ikke bruke plast. Da går det gjerne hull på et par av posene, men det gjør henne ingenting. 

– «Nå kommer hun med posene sine», sier Siv. Og plutselig har hun de fineste retter. 

#utpåturvenner. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Om sommeren tar de gjerne med seg primusen på tur. Da pakker Britt sekken full, med ferdigpreparert mat. Planlegging er nemlig nøkkelen. 

– Planlegg på forhånd og tenk enkelt, du trenger ikke styre med så mye ute. Du kan ordne ei røre til pannekaker eller vaffel hjemme, og ta med ferdig til bålet eller primusen, sier hun. 

Pannekaker på bålpanne. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design
Trollkrem. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design
Oppskrift trollkrem. Foto: Allsidig Design

Oppskrift trollkrem

Ingredienser

  • 2 kopper tyttebær, frossen eller fersk
    (rips eller blåbær kan også brukes)
  • 1 kopp sukker
  • 1 kopp melis
  • 1 eggehvite

Fremgansmåte

Alt vispes sammen til det blir stivt. Bruk mikser.

Serveringstips

Smaker nydelig til vafler, sammen med vaniljesaus som dessert, eller til bålstekte pannekaker