Kvinne smiler ved tredemølle, foto

Tid til å være gründer

Med hjemlengsel til Rindal, lidenskap for fysisk aktivitet, og fersk kompetanse innen både fysioterapi og kiropraktikk, fant Hedvig Bakken et hull i Rindalsmarkedet. Addert med verdifull hjelp fra gode kolleger, har Bakken Helse blitt en vellykket klinikk og attraktivt treningssenter i Rindalsområdet. Og Hedvig får styre sin egen hverdag. 

Et helsetilbud til bygda

14 år har gått siden Hedvig åpnet klinikken og treningssenteret Bakken Helse. Etter flere år med studier og praksis i Trondheim og Sydney, lengtet hun tilbake til friheten og det enkle livet hjemme i Rindal. Og med kompetanse innen både fysioterapi og kiropraktikk, fant hun et hull i Rindalsmarkedet: en privat klinikk med kommunens eneste kiropraktor – henne selv.

Foto: Allsidig Design

Hedvig har alltid hatt en brennende interesse for fysisk aktivitet, alt fra løping og yoga til lange turer i fjellet. I tillegg er hun intuitiv, med ønske om å styre sin egen hverdag. Og det var nettopp dette som motiverte henne til å satse på sin egen klinikk. 

– Også var jeg opptatt av at det skulle være et treningssenter på bygda, forteller hun. 

Men hun understreker at Bakken Helse ikke hadde vært det samme uten Eva, som også er eneste ansatt i bedriften. 

Foto: Allsidig Design

– Folk sier de blir friske bare de kommer inn døra, på grunn av Eva, sier Hedvig. 

Eva Bakken tok over som daglig leder da Hedvig ble gravid i 2018. Tidligere har både Hedvig og mannen hennes fra Stjørdal, operert i rollen. 

Fra storbylivet i Trondheim til den enkle hverdagen i Rindal 

Og det er ikke kun mannen som har byttet ut rushtrafikk, kjas og mas med gåavstand, sparkføre og frisk luft. På klinikken jobber også tre andre selvstendig næringsdrivende, der kiropraktoren Erlend Ekle valgte bort bylivet i Trondheim til fordel for bygda Rindal. 

Det startet med tre dager pendling i uka. Men det gode arbeidsmiljøet, variasjonen i arbeidet og pasientene gjorde valget enkelt. Nå har han flyttet til Surnadal, kun en kort kjøretur unna. 

Foto: Allsidig Design

– Folk kommer hit med det meste. I tillegg til de vanlige utfordringene, dukker det jo opp de med litt andre type skader, som kuspark, forteller Hedvig. 

I klinikken finner du flere behandlingsrom, hvor pasienter behandles for stort og smått. I tillegg til henne selv, Eva og Erlend, jobber fysioterapeut Isabel Fureli og treningsfysiolog Berit Aakvik på klinikken, samt instruktører til de ulike gruppetimene – alle selvstendig næringsdrivende. 

Berit, som er oppvokst på Halsa, har de siste årene studert i Lillehammer. Som utdannet treningsfysiolog kan hun i utgangspunktet jobbe innenfor mange ulike aspekter av fysisk aktivitet og helse, men på Østlandet ble mulighetene likevel innskrenket. 

– Her har hun mulighet til å gjøre litt andre ting også. I tillegg er hun veldig åpen for innspill fra oss andre, og tar kurs etter behov, forteller Hedvig. 

Foto: Allsidig Design

Vegg-i-vegg med klinikken ligger treningssenteret, utstyrt med tunge vekter og manualer, ulike kondisjons- og styrkeapparater, eget uttøyingsområde og romslige saler til spinning og gruppetrening – alt fordelt på hele 750 kvm. 

Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Kjøle sosialt, for lokalsamfunnet

Bakken Helse har blitt et viktig tiltak for arbeidslivet i Rindal og regionen generelt, med mange bedriftsavtaler. Slike avtaler gjør at folk holder seg friskere, i arbeid, og fornøyde, uten at det koster mye for verken samfunnet eller den enkelte. 

Dessuten tilbyr treningssenteret en rekke andre medlemskap, alt fra sesong, halvår og måned til student og ordinær, noe som ikke er like vanlig i dagens treningsbransje. Gjennom å være fleksible, lytter de til medlemmene og det lokalsamfunnet ønsker. 

– Vi drives av å ville hjelpe folk, forteller Hedvig.

Foto: Allsidig Design

Det hele startet som et enkeltpersonsforetak, også for henne. Og det var egentlig litt tilfeldig at det ble som det ble. Bygget dukket opp underveis i planleggingen, og var opprinnelig en fabrikk. 

– Jeg ville jobbe der jeg bor, forteller hun. 

Og det uten overdrivelse. Nå bor hun og familien bare 700 meter unna klinikken. Med gåavstand til både jobb, skole, fritidsaktiviteter, butikk, og det de skulle trenge. Og arbeidshverdagen styrer hun selv. 

God støtte fra lokalsamfunnet 

– Det har føltes ganske trygt å etablere en plass jeg er kjent, med god hjelp i starten fra kommunalt hold og midler, forteller hun. 

Hun understreker at det likevel ikke er en nødvendighet å være lokalkjent. Rindalingene er både imøtekommende og positive vesener. 

Foto: Allsidig Design

Men det ligger mye egeninnsats bak Bakken Helse. Å starte noe eget koster både tid og penger – ting skjer ikke av seg selv. 

– Snakk med andre folk som har startet, ta kontakt med næringsforeninga, delta i lunsjer og vær litt på. Du får ofte god hjelp i starten, forteller Hedvig. 

Hun syns Rindal trenger flere som starter opp selv, og trekker frem at det finnes flere ledige næringslokaler til en rimelig penge. 

En god arbeidsplass 

Selv om Hedvig og Bakken Helse, i likhet med alle andre, er avhengig av inntekt, har det viktigste for gründeren vært å skape et bra tilbud og en god arbeidsplass. For henne selv, men også de andre som holder til på Bakken Helse. 

– Som privat aktør er du helt nødt til å gjøre en god jobb, hvis ikke har du ingen jobb lenger. Men det at folk har en arbeidshverdag der de gleder seg til å komme på jobb er viktigst, understreker hun. Samtidig ligger det vel til grunn en drivkraft i å skape noe sammen med andre – gjøre hverandre gode. 

Foto: Allsidig Design

Å finne gode kolleger, med en dynamikk og kjemi som fungerer for alle er ikke en selvfølge. For Hedvig har det vært viktig å finne kompetanse og mennesker som utfyller hverandre, som trives på jobb, og som skaper verdi for medlemmer og brukere. Og det har hun gjort.

Foto: Allsidig Design

– Må si jeg har vært heldig. Hadde aldri trodd jeg skulle ende opp sånn, avslutter hun.