Kvinne sitter i sofaen med en kaffekopp og ser ut vinduet, foto

Tid til å være på hytta

Kirsti har alltid drømt om en hytte på fjellet – et eget sted langt vekk fra hverdagens kjas og mas, med rom for både familietid og alenetid. Så dukket Rindal opp. 

Det er en varm og lett ytre sogn-dialekt som møter deg når du banker på hyttedøra til Kirsti Horne. Hun har reist fra sørpelagte Trondheim til fordel for snøparadiset i Rindal. Utenfor varmer sola mot hytteveggen, i peisen inne er det fyr. Ren og skjær påskestemning. 

Kirsti har bodd i Trondheim siden 2015, men trengte et sted å reise til når hverdagen ble slitsom. Dessuten har hun alltid drømt om en hytte til fjells, til stillheten og roen. 

Det var likevel tilfeldig at valget falt på Rindal. Men en sommerdag i 2018 bestemte hun og dattera seg for å titte på en hytte til salgs øverst i Tørsetmarka Hytteområde. 

– Så sto den der hytta. Nesten så den ventet på meg, forteller Kirsti. 

Tørsetmarka Hytteområde. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Et familiested 

Hytta var allerede klar til bruk da Kirsti kjøpte den, men hun har supplert med et ekstra tilbygg for bedre plass. Jula 2023 sto den ferdig, og det ble også første gang alle barn og barnebarn var samlet på hytta. Tre barn og seks barnebarn, spredd mellom Oslo, Trondheim og Mosjøen. 

– Det var en helt spesiell følelse. Det at ungene kunne møtes og være sammen, sitte rundt spisebordet, leke ute – det å endelig ha tid sammen, forteller hun. Vi fant ut at dette må vi gjøre hver jul, fortsetter hun. 

Innimellom all hyttekosen hadde de også mulighet til å dra ned til bygda, gå på kino, bade i bassenget og gå på kafé. Og skulle shoppingbehovet melde seg, er Surnadal kun en kort kjøretur unna. 

– Man må løfte blikket litt for å se alle muligheten man har i en liten bygd, sier hun. 

Å lage et godt sted for familien slik at de kan komme til et fellesskap og nyte naturen har vært viktig for Kirsti. Og ikke minst, et sted hun selv kan finne roen. 

Utsikt fra Kirstis hytte. Kirsti nyter utsikten fra hytta. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Tid til å være seg selv 

Da hun kjøpte hytta i 2018, ble det et sentralt fristed fra den hektiske hverdagen, hvor hun jobbet som rektor for en stor skole i Trondheim. På hytta kunne hun i stedet være ute blant fjell og natur. 

– I en travel hverdag var det godt å komme hit til stillhet og ro. Det er helt spesielt akkurat her, sier hun. 

Kirsti elsker vinteren, med alle typer vær den har å by på. Da finnes det ikke et bedre sted å være. På hytta har hun alle fasiliteter tilgjengelig for å kunne leve et moderne liv. Dessuten er hun ikke så opptatt av at det skal skje noe hele tiden. 

– Det er viktig å sette seg ned å tenke litt og nyte, sier hun. 

Kirsti nyter utsikten fra hytta. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Etter mange år som rektor, sluttet Kirsti i jobben sist høst. Og siden har hun benyttet alle muligheter til å være på hytta, som nesten har blitt som et hjem på fjellet – året rundt. 

– Jeg drar hit så ofte jeg kan, og skulle gjerne bodd her. 

Også vennene liker hun å ta med til Rindal, slik at også de kan oppleve det hun opplever. 

– Det er fint å komme hit og ordne med litt mat og bare kose seg sammen, forteller hun. 

Kirstis hyttekjøkken. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Men det er også hyggelig når noen bare banker på døra og tar en kaffe, selv om det ikke har hendt så mye enda. Til nå har Kirsti hatt mer enn nok med å slappe av, men med mer tid på hytta, kan hun begynne å bli kjent med rindalinger. 

Selv er hun oppvokst på et vakkert sted ytterst i Sognefjorden, nærmere bestemt Hyllestad kommune. En kommune på størrelse med Rindal i folketall. 

– Det er noe eget med å dra ned til Igltjønna eller ta turen til badekulpene i Folldalen – begge et eldorado for store og små på hver sin måte. Fantastiske steder som kan nytes på finværsdager, sier hun. 

Rindal. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Generøse rindalinger 

– Ber du om hjelp, så er de der for deg, sier Kirsti. 

Å gå turer alene har aldri vært noe problem, og Kirsti telter alene flere ganger i året. Men en dag hun skulle bestige fjellet Ura var veien til startpunktet stengt, uten alternative rutebeskrivelser. I søken etter en plan B møtte hun et ektepar som plukket sopp. De viste en alternativ rute til fjelltoppen, og fulgte henne langt på vei, slik at hun ikke skulle rote seg vekk. Og da Kirsti kom ned fra fjellet, ble hun invitert inn av gjestfrie folk som gjerne ville slå av en prat og servere et glass saft. 

– Vi har en fantastisk omsorgsperson i han som ordner vegen, brøyter og kjører opp milevis med fantastiske skiløyper til oss. Det oppleves som et sterkt ønske om å legge til rette for at alle skal trives her i Kårliåsen og i Rindal. Også føler jeg meg så trygg her. Det er viktig langt oppi fjellet, understreker hun. 

– Jeg har tenkt litt på visjonen «Tid til å leve » – hvordan skapes det rommet slik jeg har møtt det og opplever det?, undrer hun. 

Hun tenker på menneskene som bor her og egenskaper som må til for å lykkes med så store tanker. Kirsti tror det ligger mye velvilje bak, samt hjelpsomhet og omsorg i møte med folk i bygda som gir gode opplevelser og glede. 

– De vil at andre skal ha det bra og trives. Skaper felles aktiviteter og mulighet for å være for seg selv. Det handler vel i det store å hele om at en vil hverandre vel, sier hun. 

Kirsti ved kjøkkenbenken. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design

Hun opplever at folk er stolte av Rindal kommune og bygda si, av de fantastiske fjella og den fine dialekten. 

– Jeg er så heldig å ha deltatt på 3 konserter med Jo Sverre og hørt på intervjuet på NRK Trøndelag. Han snakker stort og varmt om Rindal. 

Hun ønsker å oppfordre andre til å dra dit og oppleve det selv, løfte blikket og se seg rundt. De vakreste fjellene som inviterer til naturopplevelser i alle retninger. 

– Jeg får være meg selv akkurat her, avslutter hun. 

Utsikt fra hytta. Foto: Allsidig Design
Foto: Allsidig Design